Old School
Bij het Old-School programma (ontwikkeld door HUMINT Solutions) oefenen de bezoekers, zoals scholieren en studenten, hoe je kan leren van mensen waar je het niet van verwacht. Het oefenen doen ze door in gesprek te gaan met kwetsbare personen, zoals ouderen en mensen met een beperking. Het programma daagt de deelnemers uit om niet alleen anders naar deze personen, maar ook naar hun eigen netwerk te kijken. Zij leren een waardevolle innovatievaardigheid die ze weer in kunnen zetten in hun eigen leven (namelijk hoe je kan leren van mensen waar je het niet van verwacht).
De deelname wordt aangepast op de leeftijdsgroep, leerdoelen en interesses van de leerlingen, waarbij de rode draad altijd bestaat uit het speuren naar de verhalen en kennis van de zorgvrager door middel van gesprekken met hem/haar en/of personen in zijn/haar omgeving. Ze gaan dus aan de slag als een soort ‘kennisdetectives’. Meestal wordt er in overleg gekozen voor de vorm waarin ze naast deze gesprekken toewerken naar een eindproduct. Dit product visualiseert een verhaal van een oudere die ze kiezen na 2-3 gesprekken met 2-3 verschillende ouderen. Het eindproduct kan bijv. een filmpje zijn, een ‘levenslandkaart’ of audio-opname. Dit presenteren de leerlingen aan het einde van hun deelname aan de oudere en aan elkaar. De geïnterviewde zorgvragers krijgen door hun meerwaarde voor de deelnemers oprechte erkenning. Een mes dat dus aan twee kanten snijdt.
Old-School Vreedenhoff in woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem is de eerste Old-School van Nederland. We zitten daar nu in het tweede jaar en er doen inmiddels meer dan 80 ouderen mee, kwamen al honderden bezoekers (zelfs uit Canada en de UK) en er namen al meer dan 80 scholieren en studenten mee van 5 verschillende (hoge) scholen. In Loon op Zand wonnen we de wedstrijd ‘het beste idee voor hulp en zorg’ en starten we deze zomer met een lokale Old-School. Ook zijn we in gesprek met andere zorginstellingen over het starten van meer Old-Schools.
Terug naar overzicht